{ "culture": "fi-FI", "name": "", "guid": "", "catalogPath": "", "snippet": "Aineisto soveltuu käytettäväksi kallioperätiedon tarkastelussa, kallioperän mineraalisten raaka-ainevarojen kartoituksessa ja tieteellisessä sekä soveltavassa tutkimuksessa. Kartta-aineiston käyttömittakaava on 1:200 000-100 000. Mittakaavattomuudesta johtuen aineistoa voidaan käyttää paikoin (mm. perusmetallikaivosten lähialueet) suuremmassakin mittakaavassa aina 1:20 000 mittakaavaan saakka.", "description": "

Kallioperäkartta-aineisto on yhtenäinen koko Suomen kattava vektorimuotoinen aineistokokonaisuus, joka koostuu kivilaji/yksikköaluetasoista ja viivamaisista tasoista, joissa esitetään siirroksia, muotoviivoja ja juonia. Aineistoon kuuluu myös aluetasona esitettävä lähtöaineistoindeksi ja aineiston laatuluokitus. Aineisto on mittakaavaton, mikä tarkoittaa sitä, että valtaosa aineistosta on peräisin 1:100 000 mittakaavaisista kallioperäkartoista. Paikoittain aineistoon on kuitenkin liitetty hyvinkin yksityiskohtaisia kartta-aineistoja ja vastaavasti suurimittakaavaisempia aineistoja niillä alueilla, missä 1:100 000 kartoitusaineistoa ei ole ollut saatavilla. Joillain alueilla on myös tuotettu uutta karttaa täydentämään puuttuvia alueita. Aineisto on tuotettu vuosien 2006-2009 välisenä aikana. Ainestoa on päivitetty vuonna 2014, jolloin juonitaso lisättiin (versio 2.0) ja vuonna 2016 Hämeen ja Käsivarren aluepäivityksillä (versio 2.1). Kivilaji/yksikköaluetaso sisältää ominaisuustietona Suomen kallioperän yksikkötietojärjestelmän (Finstrati) mukaiset yksikkökoodit, aikakausitiedot sekä litologiset koodit. Viivatasoilla on omat hierarkkiset luokituksensa. Aineistolle on tehty koordinaatistomuunnos maaliskuussa 2013. Muunnos kartastokoordinaattijärjestelmän yhtenäiskoordinaatistosta ETRS-TM35FIN -koordinaatistoon on tehty kolmioittaista affiinista muunnosta käyttäen. <\/SPAN><\/P><\/DIV><\/DIV>", "summary": "Aineisto soveltuu käytettäväksi kallioperätiedon tarkastelussa, kallioperän mineraalisten raaka-ainevarojen kartoituksessa ja tieteellisessä sekä soveltavassa tutkimuksessa. Kartta-aineiston käyttömittakaava on 1:200 000-100 000. Mittakaavattomuudesta johtuen aineistoa voidaan käyttää paikoin (mm. perusmetallikaivosten lähialueet) suuremmassakin mittakaavassa aina 1:20 000 mittakaavaan saakka.", "title": "Kallioperä mittakaavaton", "tags": [ "kallioperä", "litostratigrafiset yksiköt", "litodeemiset yksiköt" ], "type": "", "typeKeywords": [], "thumbnail": "", "url": "", "minScale": 150000000, "maxScale": 5000, "spatialReference": "", "accessInformation": "GTK", "licenseInfo": "

Aineisto ei sovellu kallioperän yleistarkasteluun 1:200 000 mittakaavaa pienemmille mittakaavoille. Käyttömittakaavan ylärajana voidaan pitää yleensä 1:20 000. Aineiston käyttömittakaava riippuu pitkälti lähtöaineistosta, jota käyttäjän on hyvä tutkia aineistoa käyttäessään. Laajoilla syväkivi- ja gneissi alueilla litologinen vaihtelu voi olla hyvinkin suurta, eikä karttakuva vastaa maastossa näkyvää kallioperää. Varsinkin arkeeisen pohjagneissialueiden kivilajiluokitukset ovat varsin yleistettyjä. <\/SPAN><\/P><\/DIV><\/DIV>", "portalUrl": "" }